ACTUEEL
2025
– Nieuw werk medio Mei 2025
2024
– 1 mei zijn nieuwe werken geplaatst op pagina Hier en Nu (2024)
Er ligt een wereld aan onze voeten en er bestaat een wereld in ons hoofd. Wat brengt een kunstenaar ertoe om zich uiteen te zetten met vormen en kleuren, een bepaalde maat of een soort van diepte? Op zoek naar het onbekende of vanuit een vermoeden van oneindigheid?
Hoe vormt zich denkruimte of hoe ontstaat intuïtie?
Wat kan er ontstaan in de ruimte van het beeldvlak?
Bij Frank Malcorps is elk beeldvlak zo’n ruimte. Werkruimte en denkruimte zijn een geworden. Hij gaat ver in de verwezenlijking van zijn gedachten, intuïtief, onderzoekend. Gevonden objecten vormen een nieuwe wereld in een onbestemde ruimte. En zo krijgt de maker zijn bestemming.
En hoe verhoudt die ruimte zich tot het beeldvlak dat de kunstenaar in zich opneemt en wanneer gaat hij dat loslaten, misschien zelfs wel overschilderen? Hoe ver ga je? Hoeveel materie hecht zich aan een idee? Zodat het zwaarder en zwaarder wordt of misschien juist lichter omdat er rust is ontstaan na een worsteling. Waar vind je die leegte waarnaar je eigenlijk op zoek bent? Schilderen kan heel sensueel zijn. Het hoeft niet af!
Het is niet af, er zweven vormen in een onbestemde ruimte. Ze liggen zelfs uitgestald op een tafel in het atelier te wachten op ontdekking. Uit het werk ontstaan de beelden. Het werk vormt een spoor binnen het kunstwerk.
*Iemand heeft het ‘zwartste zwart’ uitgevonden. Zo noemt hij dat!! Hoe trots kun je zijn op grijs? Het perfecte midden tussen zwart en wit? Of juist het perfecte antwoord op alle mogelijke kleurencombinaties? Als kijker wil je een tijd meereizen in dit universum.
Jacqueline Nas (2023)
Als je kijkt wat er op hedendaagse schilderijen te zien is - een logisch begin omdat ze voor het oog bedoeld zijn - dan springt het onderscheid, ‘figuratief-abstract’ meteen in het oog.
Het maakt alles uit voor een schilderij of er iets herkenbaars op te zien is of niet. De relatie van het kunstwerk met de werkelijkheid biedt immers aanknopingspunten voor de betekenis ervan. De mens krijgt doorgaans onze eerste aandacht, ook als hij afgebeeld wordt.
De afgebeelde mens heeft een reeks van betekenissen door zijn handelingen, houdingen, gebaren en mimiek.
De leeftijd en overige lichaamskenmerken van de mensfiguur in de schilderijen van Frank Malcorps moeten we raden, misschien is het de kunstenaar zelf wel. Doordat deze figuur niet verder is ingevuld, lijkt hij te staan voor de mens in het algemeen. Soms vertoont hij een aanzet tot een handeling, maar andere keren staat hij er min of meer verlamd bij, in een geabstraheerde wereld, omringd door geschilderde of getekende vormen en op straat gevonden dingen als herinnering aan de werkelijkheid. Zonder voorstudies of voorbedachte rade zoekt de kunstenaar via zijn intuïtie naar de juiste vorm om zijn onmacht ten opzichte van de hem omringende wereld duidelijk te maken. Er is geen plan, geen anekdote, maar ruimte. In die ruimte kun je op zoek gaan.
Al snel heeft het schilderij alleen zichzelf nog als criterium. Het schilderij bepaalt als het ware in overleg met de schilder wat er op komt, wat weer weggehaald wordt en wat er uiteindelijk op mag blijven. Deze gebeurtenissen gebeuren intuïtief, op het gevoel.
Omdat er, behalve de mensfiguur en sommige gevonden objecten, niets te zien is dat verwijst naar de ons bekende werkelijkheid, omdat het schilderij ons een nieuwe werkelijkheid toont, gaan we misschien op zoek naar de bedoeling. De bedoeling die we er zelf aan willen geven, als kijker, die van de kunstenaar. We zoeken naar wat de mens achter het schilderij, de kunstenaar, ermee bedoelt. En tijdens deze zoektocht worden we grotendeels op onszelf teruggeworpen. We zijn de zoekenden. En als we een betekenis vinden, dan heeft die vaak een direct verband met onszelf.
Soms werkt de kunstenaar beurtelings aan een aantal schilderijen. En dat gaat zo een tijdje door tot een schilderij af is. Je zit in je stoel en je kijkt. En je voelt niet meer de neiging om op te staan en er nog iets aan te doen. Dan is een schilderij af.
Willem Jan Renders
Van Abbemuseum,
curator van de expositie E’ven schilderijen,
De Fabriek (2011)
De beelden van Frank Malcorps roepen de nodige vragen op en dat is precies wat hij met zijn werken beoogt. Niet het beeld zelf, maar het beeld achter het beeld, het beeld dat een werk oproept bij de beschouwer is van belang.
De beschouwer staat bij elk werk voor de taak de meerdere lagen van betekenis te ontrafelen.
Als hij bijvoorbeeld op de muur van de galerij, met houtskool, de zin schrijft,’tekent’,
'je leest nu deze regel'
en het werk de titel geeft
'zonder titel', laat hij zien dat de tekstregel niet alleen letterlijk maar vooral als een autonoom beeld moet worden geïnterpreteerd.
Daarmee worden ook het moment waarop, het materiaal waarmee en de wijze waarop de zin geschreven is, als ook het moment waarop de beschouwer de zin leest, van belang. In die hoedanigheid is de zin
‘je leest nu deze regel’
die u nu op dit vel papier leest, in betekenis volstrekt anders dan de autonome tekstregel in houtskool op een muur.
Frank Malcorps speelt een subtiel spel met tijd en ruimte en verlangt een actieve rol van de beschouwer bij de interpretatie en beleving van zijn werk.
Bas Veldhuizen
Woord
Door de ronduit parelend poëtische tekst die Frank Malcorps dit keer bijvoegt, weet met name zijn bijdrage
het ‘documentaire’ karakter van het boek verre te overstijgen. (jaarboek de Overslag)
Angelique Spaninks
Malcorps probeert elk vooropgezet plan te ontwijken. Hij laat zich graag bijna willoos leiden door zijn gevoel en
vertrouwt daarbij op zijn sensibiliteit en de mogelijkheid om dat te verbeelden. Dat zorgt voor zeer intuïtieve werken.
De beschouwer wordt gedwongen om die hink- stap- sprongen in Malcorps' hoofd(of hart) te volgen. Dat levert buitengewoon boeiende associaties op.
Rob Schoonen
Ziel
Malcorps confronteert de bezoeker van Argument met een fascinerend schouwspel. Schouwspel is hier het geschikte woord. ‘Ziel’ daagt namelijk uit tot schouwen, tot geestelijk zien. Het werk vraagt de bezoeker zicht te bezinnen op wat hij heeft gezien en ervaren.
In dit schouwen fungeren tijd, ruimte, verandering en perspectief als sleutelbegrippen.
Ulco Mes
De installatie ‘ZIEL’ van Frank Malcorps is absolute topkunst….!!
Hans Stevens
ARGUMENT Tilburg
Ik kies Frank Malcorps voor PROFIEL vanwege zijn veelzijdigheid als kunstenaar en onderzoeker.
Berrie van Beers (kunstenaar)
De ene kunstenaar kiest de andere,,,
Krabbedans Eindhoven
PROFIEL, artist in residence
Frank Malcorps heeft naam gemaakt met subtiel getekend en geschilderd werk dat vrijwel altijd balanceert op de grens tussen abstract en figuratief.
Hans van Wingerden
Galerie 2 x De Afstand
Zaltbommel
Copyright © 2024 Frank Malcorps. Alle rechten voorbehouden.